Waakzaamheid betrachten
Advies Ministerie Buitenlandse Zaken
Laatst gewijzigd op: 15-02-2016 | Nog steeds geldig op: 17-08-2016
De grensposten tussen Jemen en Oman zijn open. Reist u van Jemen naar Oman? Houd dan bij de grens rekening met een oponthoud van enkele weken. Het kan het wel een of twee weken duren voordat u toestemming krijgt Oman in te reizen. De Omaanse autoriteiten kunnen vragen om een bewijs waaruit blijkt dat u Oman weer zult verlaten. Bijvoorbeeld een vliegticket. U moet in staat zijn om de kosten van verblijf, verzekering en doorgaande reis te betalen.
Algemeen
Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar Oman. Dit heeft te maken met spanningen in de regio.
Demonstraties
In Oman kunnen demonstraties voorkomen. Vermijd demonstraties. Blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie. U kunt bijvoorbeeld het plaatselijk nieuws volgen via de lokale media. Of vraag bij uw hotel om informatie.
Verkeersveiligheid
Pas op in het verkeer. Reis bij voorkeur overdag. Buiten de stad kan reizen over onverlichte wegen gevaarlijk zijn. Auto’s, vrachtauto’s, voetgangers en kamelen zijn niet te zien. Wilt u de woestijn intrekken? Gebruik dan een geschikt voertuig om mee in de woestijn te rijden. En zorg voor meer dan voldoende drinkwater! Vermijd stromende wadi’s bij regenval. Deze kunnen mensen en auto’s meesleuren.
Geen foto’s van militaire en civiele vliegvelden
Maak geen foto’s van militaire en civiele vliegvelden in Oman. Fotografeer ook geen militaire objecten, militaire gebouwen, overheidsgebouwen en ambassades.
Homoseksualiteit is strafbaar
Homoseksualiteit is strafbaar in Oman. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee in de manier waarop u zich opstelt en uit.
Noodsituatie
Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 9999.
Nederlandse ambassade in Muscat
Voor meer informatie over de Nederlandse ambassade raadpleeg de website van de Nederlandse ambassade in Muscat.
Heeft u hulp nodig?
Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.
Onveilige gebieden
In de Arabische Zee voor de kust van Oman kunnen piraten actief zijn. Niet alleen loopt de commerciële vaart risico op kaping. Ook particuliere zeiljachten zijn doelwit. Vaar dus alleen als u geen andere mogelijkheden heeft
Blijf bereikbaar in noodsituaties
In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Gezondheid
Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.
Moet u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis? Dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.
Natuurgeweld
In Oman komen wadi’s voor. Deze droge rivierbeddingen kunnen bij regen gevaarlijk zijn. Snel stromend water komt dan plotseling op. Deze ‘flash floods’ sleuren uiteindelijk alles en iedereen mee.
Reisdocumenten en visa
Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Oman in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.
Tips van de ambassade
Oman is een moslimland waar andere normen en gewoonten gelden dan in de Westerse wereld. Houd hier tijdens uw verblijf in Oman rekening mee. Gedrag en kledingvoorschriften zijn anders dan in Nederland. Voor vrouwen is het bijvoorbeeld raadzaam bedekkende kleding te dragen.
Lichamelijk contact tussen man en vrouw in het openbaar wordt niet geaccepteerd. Terughoudendheid in het tonen van fysieke genegenheid tussen man en vrouw is verstandig.
Wijs op reis
Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.
430 belastingvrij
Spullen en/of souvenirs gekocht buiten de EU? U mag tot een waarde van 430 belastingvrij invoeren.
Nagemaakte artikelen
U mag voor eigen gebruik nagemaakte artikelen meenemen in uw reisbagage als u van buiten de EU Nederland in reist. U mag nagemaakte artikelen alleen meenemen als u daarmee geen handel drijft. De Douane kan onderzoeken of u inderdaad geen handel drijft met de meegebrachte nagemaakte artikelen.
Er is geen sprake van een handel drijven als:
u incidenteel nagemaakte merkartikelen meeneemt naar Nederland en de EU
u de nagemaakte artikelen persoonlijk gebruikt, leden van uw gezin de nagemaakte artikelen gebruiken, of als u de nagemaakte artikelen als cadeau weggeeft
uit de aard en hoeveelheid van de nagemaakte artikelen duidelijk is dat u geen commerciële (bij)bedoelingen hebt
De Douane kan onderzoeken of u handel drijft met de meegenomen nagemaakte artikelen.
======================================================
Kledingvoorschriften
Zowel mannen als vrouwen dienen zich te houden aan de kledingvoorschriften. Dit betekent dat u wordt geadviseerd geen korte broek, strakke lange broek, blouses of overhemden zonder mouwen te dragen. Op de stranden en bij de zwembaden van de hotels kunt u zwemkleding dragen.
|