www.sultanaatoman.nl   |   home
Sultan Qaboos   |   Plattegronden   |   Nieuws   |   Reisinformatie   |   Foto's   |   Wonen   |   Werk   |   Reizen   |   Contact   |   Nederlanders in Oman   |   Links
Hotels

ReisinformatieMu
Visa informatie:
Ambassade van het Sultanaat Oman ('S-Gravenhage)

Contactgegevens
Adres
Nieuwe Parklaan 9
2597 LA 'S-Gravenhage
Telefoon
(070) 361 58 00
Fax
(070) 360 53 64
info@embassyofoman.nl
Tip! U kunt voor actuele reisadviezen ook het Twitteraccount @247BZ volgen.

Met de 24/7 BZ Reis app gaat u goed voorbereid op reis. U krijgt, ook tijdens uw reis, actuele reisadviezen. En u hebt met 1 druk op de knop contact met het contactcenter van het Ministerie van  Buza. 24 uur per dag, 7 dagen per week.

 Waakzaamheid betrachten
Advies Ministerie Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 15-02-2016 | Nog steeds geldig op: 17-08-2016De grensposten tussen Jemen en Oman zijn open. Reist u van Jemen naar Oman? Houd dan bij de grens rekening met een oponthoud van enkele weken. Het kan het wel een of twee weken duren voordat u toestemming krijgt Oman in te reizen. De Omaanse autoriteiten kunnen vragen om een bewijs waaruit blijkt dat u Oman weer zult verlaten. Bijvoorbeeld een vliegticket. U moet in staat zijn om de kosten van verblijf, verzekering en doorgaande reis te betalen.

Algemeen

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar Oman. Dit heeft te maken met spanningen in de regio.

Demonstraties

In Oman kunnen demonstraties voorkomen. Vermijd demonstraties. Blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie. U kunt bijvoorbeeld het plaatselijk nieuws volgen via de lokale media. Of vraag bij uw hotel om informatie.

Verkeersveiligheid

Pas op in het verkeer. Reis bij voorkeur overdag. Buiten de stad kan reizen over onverlichte wegen gevaarlijk zijn. Auto’s, vrachtauto’s, voetgangers en kamelen zijn niet te zien. Wilt u de woestijn intrekken? Gebruik dan een geschikt voertuig om mee in de woestijn te rijden. En zorg voor meer dan voldoende drinkwater! Vermijd stromende wadi’s bij regenval. Deze kunnen mensen en auto’s meesleuren.

Geen foto’s van militaire en civiele vliegvelden

Maak geen foto’s van militaire en civiele vliegvelden in Oman. Fotografeer ook geen militaire objecten, militaire gebouwen, overheidsgebouwen en ambassades.

Homoseksualiteit is strafbaar

Homoseksualiteit is strafbaar in Oman. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee in de manier waarop u zich opstelt en uit.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 9999.

Nederlandse ambassade in Muscat

Voor meer informatie over de Nederlandse ambassade raadpleeg de website van de Nederlandse ambassade in Muscat.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

Onveilige gebieden

In de Arabische Zee voor de kust van Oman kunnen piraten actief zijn. Niet alleen loopt de commerciële vaart risico op kaping. Ook particuliere zeiljachten zijn doelwit. Vaar dus alleen als u geen andere mogelijkheden heeft

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.


Gezondheid

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Moet u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis? Dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Natuurgeweld

In Oman komen wadi’s voor. Deze droge rivierbeddingen kunnen bij regen gevaarlijk zijn. Snel stromend water komt dan plotseling op. Deze ‘flash floods’ sleuren uiteindelijk alles en iedereen mee.

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Oman in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.


Tips van de ambassade

Oman is een moslimland waar andere normen en gewoonten gelden dan in de Westerse wereld. Houd hier tijdens uw verblijf in Oman rekening mee. Gedrag en kledingvoorschriften zijn anders dan in Nederland. Voor vrouwen is het bijvoorbeeld raadzaam bedekkende kleding te dragen.

Lichamelijk contact tussen man en vrouw in het openbaar wordt niet geaccepteerd. Terughoudendheid in het tonen van fysieke genegenheid tussen man en vrouw is verstandig.


Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.
430 belastingvrij

Spullen en/of souvenirs gekocht buiten de EU? U mag tot een waarde van  430 belastingvrij invoeren.


Nagemaakte artikelen

U mag voor eigen gebruik nagemaakte artikelen meenemen in uw reisbagage als u van buiten de EU Nederland in reist. U mag nagemaakte artikelen alleen meenemen als u daarmee geen handel drijft. De Douane kan onderzoeken of u inderdaad geen handel drijft met de meegebrachte nagemaakte artikelen.

Er is geen sprake van een handel drijven als:

u incidenteel nagemaakte merkartikelen meeneemt naar Nederland en de EU
u de nagemaakte artikelen persoonlijk gebruikt, leden van uw gezin de nagemaakte artikelen gebruiken, of als u de nagemaakte artikelen als cadeau weggeeft
uit de aard en hoeveelheid van de nagemaakte artikelen duidelijk is dat u geen commerciële (bij)bedoelingen hebt
De Douane kan onderzoeken of u handel drijft met de meegenomen nagemaakte artikelen.


======================================================
Kledingvoorschriften
Zowel mannen als vrouwen dienen zich te houden aan de kledingvoorschriften. Dit betekent dat u wordt geadviseerd geen korte broek, strakke lange broek, blouses of overhemden zonder mouwen te dragen. Op de stranden en bij de zwembaden van de hotels kunt u zwemkleding dragen.

Oman (Muscat) is een heerlijke bestemming in de maanden oktober tot april. In de zomermaanden (laagseizoen in Oman) kunt u een bezoek brengen aan Salalah, waar de komst van de regen (moesons) wordt gevierd.


Klimaat
In de zomer kan de temperatuur tot 54 C stijgen.
In het zuiden van Oman (Dhofar) valt veel regen in de maanden juni tot september (moesonregens) en om die reden is dit dan een gewilde zomervakantiebestemming voor arabieren uit de andere Golfstaten. Zij houden juist van regen door de droogte in hun land.

Hotels
Er is een goede keuze uit luxe vijfsterrenhotels en door de opkomst van het toerisme zijn er ook nieuwe drie- en viersterrenhotels bij gekomen. Bovendien zijn er 6+ sterrenhotels in aanbouw gericht op het aantrekken van
welgestelde toeristen.

Nieuw: Vaar met de ferry van Muscat naar Khasab
Het is sinds kort mogelijk om de kustlijn van Oman te verkennen per ferry. Drie keer per week varen supersnelle diesel passagiersferry’s ‘Shinas’ en ‘Hormuz’ tussen hoofdstad Muscat en Khasab en visa versa. De plaats Khasab ligt op het schiereiland Musandam. Deze noordelijke provincie hoort bij Oman, maar om Musandam te bereiken per auto, moet 160 kilometer over grondgebied van de Verenigde Arabische Emiraten afgelegd worden.

De ferry’s vertrekken op zaterdag, maandag en woensdag om 15:00 uur vanuit Port Sultan Qaboos in Muscat en komen 6 uur later aan in Khasab Port. Op dezelfde dagen vertrekt vanuit Khasab om 11:00 uur in tegengestelde richting een ferry naar Muscat. Passagiers hoeven tevens geen visum te kopen bij de grensovergang naar de VAE.

Retourtickets zijn er vanaf 44 Omani Riaal (€100,-) en enkele reizen vanaf 23 Omani Riaal (€48,-) in de Economy class. Per ferry kunnen 208 passagiers mee. Binnenkort zal het ook mogelijk zijn om de auto mee te nemen op de ferry’s, maximaal 56 auto’s per keer.
Meer informatie via NFC nfc.reservations@gmail.com & of via telefoonnummer +968 800 72 000. Touroperators en lokaal agenten kunnen ook de reserveringen voor de ferry’s regelen.


Inwoners
3,1 miljoen (2006, schatting CIA World Factbook), waarvan 2,5 miljoen Omanieten en 577.293 buitenlanders

Taal
 Arabisch, Engels

Valuta: Omani Rial = OR (100 OR = 237 Euro)  2015
Tip: Wanneer u de prijzen met 2,5 vermenigvuldigd om de prijs in Euro's te berekenen en dan wel betaal in OR, geeft u nooit te veel geld uit op vakantie.

Reispapieren

Voor Oman is een visum vereist

Personen met de Nederlandse of Belgische nationaliteit dienen te beschikken over een paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is. Bij aankomst kan eenvoudig een visum worden gekocht op het vliegveld of bij de grensovergangen. Een visum hoeft dus niet van te voren aangevraagd te worden bij de ambassade.

De kosten bedragen Rial 5,- (ca. 12 euro) per persoon voor single entry visum geldig voor een verblijf van maximaal 10 dagen.
Voor een verblijf van maximaal 1 maand bedragen de kosten Rial 20,- (ca. € 50,-) per persoon.
Voor cruise aankomsten zijn visa gratis tot een verblijf van maximaal 48 uur.
De kosten voor meerdere bezoeken aan Oman, bedragen Rial 5,- (ca. € 12 ) per bezoek.


Oman kent sinds enkele jaren een "open borders policy" voor toeristen. Nederlanders kunnen op Muscat International Airport na aankomst een visum kopen voor OMR 5,- per persoon. Hiervoor krijgt u een toeristenvisum voor 10 dagen. EEn visum voor 1 maand kost OMR 20.
NB: uw paspoort dient nog minimaal zes maanden geldig te zijn, gerekend vanaf het moment van geplande terugkomst in Nederland.

http://www.mfa.nl/mus Ambassade van Nederland in Oman


Voor Nederlanders: Ambassade van Oman in Nederland,
Nieuwe Parklaan 9
2597 LA 's-Gravenhage
Nederland
Tel: (+31) 70 3615800
Fax: (+31) 70 3605364

Voor Belgen: Kanselarij Oman, Av. d'Iéna, 50, 75116 Paris, Frankrijk. Tel. 33.1.47.23.01.63     Sheraton hotel (5 sterren)                                  Albustan hotel (5 plus)                      Golden Tulip Khasab (4 sterren)

Autorijden
In Oman wordt redelijk hard en onvoorzichtig gereden en het land kent dan ook een relatief hoog aantal verkeersongevallen met dodelijke afloop. Het wordt afgeraden ’s avonds buiten de stad te rijden vanwege onverlichte (vracht) auto’ s, voetgangers en kamelen. Rijden onder invloed van alcohol wordt gestraft (‘ zero tolerance’). Het is niet toegestaan tijdens het autorijden te telefoneren.

Zeden
Voor het gebruiken en verhandelen van (soft) drugs, worden zware straffen opgelegd. Ook is het niet toegestaan pornografisch materiaal het land binnen te brengen.

Terrorisme
Gelet op het verhoogde risico van terroristische aanslagen en bestaande spanningen in de regio, wordt alle Nederlanders aangeraden extra waakzaam te zijn.

Wetgeving
Oman is traditioneel een tolerant islamitisch land. Het familierecht is gebaseerd op de sharia. In tegenstelling tot andere islamitische landen is de positie van de vrouw in vele opzichten gewaarborgd. Zo kan een dochter erven, is de minimum leeftijd voor een huwelijk achttien jaar en kan niemand een vrouw tot een huwelijk dwingen. Een vrouw kan een geschil inzake een huwelijkskandidaat laten bepalen door de rechter. Eerwraak is niet toegestaan en wordt door de strafrechter behandeld; ook overspel is niet in het familierecht opgenomen. Iedere vrouw van 21 jaar en ouder heeft actief kiesrecht (Majlis Al Shura) en kan zich kandidaat stellen voor de Majlis Al Dawla wanneer zij dertig jaar is.

Het handelsrecht, het burgerlijk recht en strafrecht zijn voornamelijk gebaseerd op westerse (vooral Franse) wetgeving. In de in november 1996 afgekondigde 'Basic Statute of the State’ zijn burgerrechten opgenomen, zoals vrijheid van meningsuiting, pers en vereniging, alsmede vrijwaring van fysieke of psychologische foltering. Discriminatie op basis van geslacht, leeftijd en godsdienst is verboden. Tevens wordt de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht gewaarborgd.